Tüketim çılgınlığı

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Telmor
Kullanıcı
Kullanıcı

Tüketim çılgınlığı

Post by Telmor »

"Ayranın yok içmeye atla gidersin çeşmeye" lafı tam bizim ülke insanına ait bir söz.

Parası olan bir insanın bunu harcaması kadar doğal bişey yok. Eğer acil bir ihtiyacın yoksa aynı ayakkabıdan istersen 10 tane al ama çevremde öyle insanlar görüyorumki yukarıda söylediğim söze tam uyuyor.

Geçen gün metroda birini gördüm. tam karşıma oturmuştu ostim tarafından geliyordu ulusta indi. Ã?nce yazık dedim çünkü üstünde başına bişey yoktu hatta ayakkabıları çok kötü haldeydi üstelik bu kış vakti ne yapıyor diye düşündüm. görünüş itibariyle ostimde bir dükkanda yada inşaata ameledir. sonra pat adam cep telefonunu çıkardı elinde 600 milyonluk fotograf çeken bilmem ne yapan bir telefon biraz elinde oynadı geri cebine koydu. Hava yapıyor aklı sıra.
Ulan salak o telefonu alana kadar daha ucuz bir telefon alda git kendine bir ayakkabı al. Sen ayağına ayakkabı alamıyorsun ne yapacan o telefonu parçalanmış ayakkabılarının resminimi çekeceksin. O adam o halde olduğuna göre o adamın karısı çoçuğu falanda aynı haldedir kendine acımıyorsa onlaradamı acımıyor. :evil:

Sonra başka bir olay bizim şirkette temizlik elemanı. taş çatlasa 400 milyon alıyordur. Elinde iki aylık parayla alabileceği bir telefon resim çekmiş millete onu gösteriyor. Oda aynı perişan halde.

Bizim milletimizin bu aç gözlülüğü ve hava atma ihtiyacı beni çok sinirlendiriyor. Başka bir olayda normal geliri olan bir tanıdığım marka olmayan bişey giymezmiş. İyi tamam senin paran. ne istiyorsan onu giy. tutmuş başka birini giydiği mont marka değilnmiş diye onu eleştiriyor hatta tavırlarıyla neredeyse aşşağılıyor. üstelik o adamın marka olmayan montu onun marka olanından çok daha şık.

İşte iki farklı insan ama aynı kafa yapısı. Bunun elbetteki eğitim ve kültürle alakası var. ve bu kültüsüz eğitimsiz topluluk giddikçe artıyor ben bu durumdan çok rahatsızım. sadece bunu nurada dile getirip sizinde görüşlerinizi almak istedim.

Teşekkürler
ALL THE POWER
ON EARTH
CAN'T CHANGE
DESTINY
Quisatz_Haderah
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quisatz_Haderah »

Biz bunlara özellikle en son yazdıklarına "tikky" diyoruz. Ankara'da concon, İzmir'de ciks gibi çeşitlemeler de olabiliyor. Bol rastlanan bir okulda okuduğum için türlerinin çoğunu tanıdım
şaka bir yana hakkaten durum vahim. Bazı reklamlara kanıp parasını saçma sapan yerlere harcayan insanlar var. "Marka değilse giymem" Anladık zenginsin ama neden görmemişlik yapıyorsun ki. Ha şık olur eyvallah kaliteli mal ama bir yere kadar.
Tamamen kapitalist sistemin reklamını iyi yapmasıyla alakalı. Misal Nokia. Sony-Ericsson'un telefonları daha kaliteli, hardware olarak. Ama yeterince reklam yapılamıyor, tutunamadı. Daha da çoğaltabiliriz tabii.
Mesela yerli malı kullanmama diye bir şey var milletimizde. İthal mala saldırıyoruz. Tamam serbest piyasa ama buna da bir çözüm bulunmalı.
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

olay küçük yaşlardan beri hepimize öğretilen bencillik ve hırs ile ilgilidir bence.Kimimiz bu öğrendiğini aldığı eğitimle (öğretimle değil) silebilir ya da bastırabilir ama çoğunun buna yenik düştüğünü görebiliriz.İlkokuldayken bile diğerlerinden zeki olmak başarılı olmak yerine kalemi defteri çantası daha güzel olsun ister çocuklar.Sonra ayakkabı,giysi,bilgisayar şimdi cep telefonu ve maddi durumuna göre araba.Bunların tümü kişinin kendisinde değerli birşeyler görememesi nedeniyle sahip olduğu objelerin değeriyle toplumda yer edinmeye çabasıdır.80 sonrası çocuklarının içi öyle boşaltıldı ki büyüyüp kendilerine baktıklarında değerli hiç bir şey bulamıyorlar.Sonuç ise madem içim boş ambalajım güzel olsun mantığı.Maddi durum ne olursa olsun kişilerin davranışları hep aynı.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Arkadaşlar ben o seksenlerin meşhur kuşağının içinden biri olarak ne yazık ki markalar konusunda bilgim yok... Yani bi beymen vardı her halde onu bilirim. Onun da magzası vardı bizim evin civarında.. Markalar konusunda biraz bilgilendirsenize beni bari marka meraklısı kardeşlerimi tanıyabileyim..

Bu arada arkadaşlar size bu konuda tavsiyem bir şey yapmayın.. Eğer sinirlenirseniz adamın veya kadının hoşuna gidecek. Bak kendisi alamıyor kıskandı diyecekti. En güzel şey o markalı giysinin sizin söz konusu kişiye tavrında artı ve eksi hiçbir yanının olmaması... He yakın sizin sözcüklerinizin ne kastettiğini bilin bir arkadaşınız bu durumdaysa ona arkadaşça bir dille bu tip şeylere daha az önem vermesini hatırlatabilirsiniz. Ancak bence aşırı tepki bu arkadaşların tam ters yöne itilmesine neden oluyor. Benim kişisel fikrim marka giyen birisi varsa giysin. Gerçekten güzel olduğunu düşünüyorsam markalı kardeşe şık olmuşsun derim. Ama markası olmayana da derim.

Sonuçta zaman zaman orta okullar basket liginde avrupa kupası basket maçları kadar zevk alan garip bir insanım ben (ortaokul basket ligi bizim okulda olmuştu izledim biraz da) Aynı şey giysilere de yansıyor başka şeylere de.... Giysilerde özellikle şu çok pahalı giysilerin o kadar pahalı olmasının nedenini hiç anlamadım. Onların onda biri kadar pahalı giysi ile aynı şıklıkta gibi geliyor. Sanırım bu işin içinde biraz moda güdüsü var. Ã?ünkü çevremde pek çok insan farkı anlıyor..

Yine de sonuçta insanlara tavırlarımızla değil yaşayış tarzımızla örnek olmamızın en doğrusu olduğuna inanıyorum.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Telmor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Telmor »

Evet ankaralı olarak bizde concon deriz. Bunu deyince aklıma bir olay daha geldi

3 sene önce kendime bir bot aldım. markası bulldozer gibi bişeydi ben çok beğenerek aldım iyide bir fiyata aladım. Sonra okulda bir arkadaş yanıma geldi.
-OOOOO baba Harley devidson almışsın. Cok güzelmiş yaa bayada şık durmuş. Nerden aldın yaa bendemi alsam harbiden güzelmiş.... Kaça aldın?
ben fiyatını söyleyince şok oldu
-nasıl bu kadar ucuza buldunki
-Ã?ünkü bu harley değil dedim ve marka bölümünü gösterdim oda
-aaa bulldozer miş ambleminide aynı harley gibi yapmışlar milleti kadırmak için herhalde. dedi ve burun kıvırdı. tabi ben biraz laf sokunca çekti gitti. Ama konu şu ki 5 dakka önce bittiği hatta kendisininde almak istediği bot harley değil diye burun kıvırdı. Bu onun dangalaklığını gösterir sadece

hadi bunlar concon aynen CHANGES in dediği gibi içim boş ambalajım güzel olsun mantığı ya diğer elemanlara ne demeli ulan üstünde giyecek bişey yok elinde en kral telefon olsa kime havan söker. İnsanınnböyle bişey yapabilmesi için beyinsiz olması lazım. bir yanda çocuğu doğru düzgün beslenemiyordur diğer yanda kendisi 600-700 milyonu bir telefona veriyor.
ALL THE POWER
ON EARTH
CAN'T CHANGE
DESTINY
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Abi ben senin yerinde olsam adama belki Harley Davinson bu markayı taklit etmiştir derdim. : ) ) ) Hoş yaa arkadaşa da gidip üzerindeki marka isminin farklı gözükmesi için gidip enayi gibi üç dört kat para ödemesini söylerdim. : ) Abi marka önemli değildir önemli olan özelliktir. Ã?rneğin basket oynamama yürümeme izin veren. Karı da geçirmeyen bir ayakkabı uygun fiyata ise ne marka olursa olsun alırım.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
green_eye_of_devil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by green_eye_of_devil »

Telmor aslında senin sözüne eklencek bir ey yok yerden göğe kaldar doğru yazmıssın biz turkler böyleyiz.

Haa bide zenginler hiç anlam benim aldığım bir pantolunu vardı hem çok ucuzdu hemde bir markanı orjinal kopyasıyıd açıkca ve bunun ilginç tarafı gerçek orjinalini neredeyse aynısıydı vnedense zengiler gerçeği seciliyoları hemde hemde benden 10kat fazla para vererk bu neden yaparlar anlamdım.

Bide zengin olmadığı halde zenginlerin aldığı şeyleri almaya calışır neden.

Bide önceden kadınlar ve kızlar çok para harcarlardı çok değişik saç çeşitleri her türlü alakalı alakasız elbiseler felan filan ama şimdi tam tersi şimdi erkeler kızları geçti saçları alakalı alakasız haller gerksiz elbisler bence türkiyenin durmu bu şu anda özellikle küçük şehirler..

Saygılarımla
hayatın daima görmediğimiz bir yanı vardır. ve hep o yanı görmek isterken asıl kısmını kaçırırız...
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

ewet abi çünkü kalite artı dah dayanklı dah iiyiy gözüküyorda onda onu şeçiyorlar
ve buna eminim.....
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
necroyunus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by necroyunus »

"UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN DEğİLİM!"

Başka birşey söylemeye gerek var mı??
Hükümlü
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Hükümlü »

Necroyunus'un sözüne katılmadan edemeyeceğim ne yazık ki...
ucuz alıp da onun 2 katını daha sonradan tamire vereceğime iyi bir fiyata alır, uzunca bir süre giyerim, kullanırım. Açıkcası kullandığım malın benim için kaliteli olması çok önemli.
ayrıca kim ne dersin desin içi görünüşten çöok dışa önem verilen bir dönemde olduğumuz için bie yere kadar da kaliteli giyinmek gerekiyor...
green_eye_of_devil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by green_eye_of_devil »

En iyisi ben doğruca yazayım yalış anlaşılmalar olmasın diye.

Açıkcası benim aldığım pantalon D&G (Dolce&Gabbana) ama orjinali değildir orjinal kopyası ve meraktan orjinalin satıldığı yere gittiğimde ellediğim taktirde aralarında aşırı bir fark yoktu ve benim aldım 35.000.000 du ve bende görüp bunu alan arkadaşım zengin olmamasına rağman 350.000.000 aldı sadece bana benzemek için ben buna ne diyeyem benim 10 katım.

İlk sölediğim bunun içindi.
hayatın daima görmediğimiz bir yanı vardır. ve hep o yanı görmek isterken asıl kısmını kaçırırız...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Kesinlikle kaliteli mal alınması gerektiğine katılıyorum. Benim anlamadığım belli bir fiyatın üstünün anlamsızlığı.. Bir filmde görüştü bir giysinin fiyatı bir milyon dolardı.. Yaa nasıl buna bir milyon dolar verilir demiştim.... Hakkaten de lüks mal denen şeyden anlamıyorum. Neredeyse hiçbir alandaki lüks maldan anlamıyorum.
HARBE GİDEN
Quisatz_Haderah
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quisatz_Haderah »

kaliteli mal iyi tabi de enayi durumuna düşmemek lazım. yani aynısını 40'a almak varken (ytl:)) neden 300 verim ki di mi?
Telmor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Telmor »

Abi siz olayı çok farklı bir boyuta getirdiniz. Bencede ucuz mal almak gerekir diye bişey yok. Marka olmanın önemide burada. Eğer sen malını markalaştırırsan aynı maldan biri %10 kar ederken sen %100 kar edersin. Ã?ünkü markasın.

Ben fiyata bakmadan önce alacağım mala bakarım iyi, şık sağlam sa tamam sonra fiyata bakkarım, abartı bir fiyat varsa gülegüle.

Benim tepkim illa marka giyecem diyenlerede değil. Sen bir mala değerinin 10 katını ödemek istiyorsan öde. para senin keyif senin istediğini al. Ama bazı tipler varki allah bana uzak etsin. Başkasını eleştiriyor neymiş marka değilmiş. ben bunlara uyuz oluyoryum. yoksa tabiki sırf ucuz diye bir malı almak eğer ekonomik durumun iyi ise saçmalık olur. paran varsa kaliteli, sağlam malı alman lazım ama marka olması gerekmez. adam bana marka giymeyenleri eleştiriyor, sonra benim kot pantolonuma bayılıyor fiyatını soruyor sonrada bozulup gidiyor. Ã?ünkü adam benim giyimime bakmış benide marka giyoyor zannetmiş sonrada bana milleti eleştiriyor. bende güzelce lafları gidiriyorum ondan sonra tıpış tıpış gidiyor

bide bunlar bir yana asıl diğer konu önemli adamın ustünde giyecek yok elinde 500-600 milyonluk telefon sağda solda resim çekiyor. alırsın ayda 600-700 milyon para biriktirme imkanın vardır biriktirir istediğin telefonu alırsın ama sen ayda 400 milyonla evini geçindiremiyon elinde iki aylık maaşın değerinde telefon. sonrda ben az para alıyom, çocuğum okula montu olmadan gidiyor diye ağla. Kim dinler seni.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Simdi sole bazi konularda markalar onemli hale geliyor.. Bu daha cok kalitenin direk anlasilamayacigi durumlarda oluyor... Ornegin OSS ye hazirlanan bir arkadas nisbeten marka haline gelip basarisi kanitlanmis test kitaplarina yonelmeleri daha dogru olur. Sampuan sabun hele yiyecek konusunda bu titizlik devam etmeli cunku bu konularda kaliteyi bakip da anlamak her zaman kolay olmuyor. Bir sekilde denenmis taninmayan markalar varsa bu guzel olur hakkaten....
Baska bazi konularda kaliteyi nisbeten bakarak anlayabiliyor insan. Bunun orneklerinden birisi giysi.. Giysinin soguga dayanip dayanmayacagi ve bunun gibi seyleri insan nisbeten anlayabilir. Tabii guzel gorunup gorunmedigini de... Ama sanirim marka denilince asil kastedilen sirf bir markanin alinabildigini gosterme gucune yarayan markalar galiba...
Hatta komik bicimde iktisatta bu markalarin fiyatlari azaldikca bir kesimin artik bu markayi almayi kestigi soylenir. Bu hakkaten komik ama bence bu su anda bizim ve dunyanin cogunda bulunan degerler sisteminden kaynaklaniyor. Marka meraki bu degerlerin en fazla carpitilmis yani belki.. Tartisma cok uzar o noktaya cekersek... Ama isterseniz tartisalim bunlari da...
HARBE GİDEN
Post Reply