Arkadaşlar, bütün bu yazıların tek gün içinde yazılmasın gerçekten şaşırdım ve okurken de bayağı zorlandım. Ama hepsini okuduğuma göre artık yorum yapabilirim. Yazılanların kimisini okurken güldüm, kimisinde kafam karıştı, kimisinde ise genel olarak doğru ama eksikler var dedim. Olayın bu boyutlara geleceğini ve bani anlamayanların çıkacağını tahmin ediyordum ama olmamasını umuyordum. Sanırım diyarı kızıştırmayı seviyorum. Alıntıları yaparken kısaltacağım veya özetleyeceğim, alıntısını beğenmeyen varsa bana söylesin lütfen. Cevaplar birikmiş, bu durumda tek tek cevap vermek en iyisi sanırım.
Shevarash wrote:
id, ego, süperego
Evet, Freud'un bu psikolojik görüşünü biliyorum. Ama yine bakış açısına göre değişebilecek bir düşünce.
Ã?rnek: Kısa vadede düşünen bir adam. Bu adamın karnı acıkır ve alışveriş merkezine girip istediğinin parasını vermeden yer. Oradaki insanlar da cık cıklayarak onu mağara adamı sanırlar ama adam karnını doyurmuş ve kendine göre iyi bir şey yapmıştır.
Yine aç bir adam. Bu da lokantaya girer ve parasını vererek yemek yer. Bu durumda hırsızlık yapmadığı ve toplumun haklarını çiğnemediği için hapse girmez ve yine kendi faydasınadır.
Çok basit bir örnek ve sonuç kesin. İnsanın hayatında yaptığı her davranış BİREYSEL Ã?IKARA DAYALIDIR.
Daeya wrote:
Bireysel çıkara dayalı olmayan davranış örnek.
Bilmem belirtmeme gerek var mıydı? Aslında belirttim sanıyordum. Her neyse şimdi belirteyim.
LÃ?TFEN BU FORUMA GİRERKEN Ã?NYARGILARINIZI BİREYSEL DAR GÃ?RÃ?şLERİNİZİ* DIşARIDA BIRAKINIZ.
Tecavüz örneğine gelirsek, bu sadece baktığın açıya bağlıdır. Sevişmek isteyen süperegek birisi de aynı işi "tavlayarak" ve para harcayarak da yapabilir ki bu para karşılığında karşı taraf kandırılarak yapıldığı için bir açıdan daha da kötü sayılabilir. (örn: eski türk filmleri)
Olaya nasıl baktığına ve değer yargılarına göre değişir. şimdi sen bana sorarsın, sana yapılsa iyi olur mu diye? Ya da herkes sorabilir bu soruyu. Ben daha değer yargılarımdan kurtulamadım. Zaman zaman kurtulmuş gibi düşünebiliyorum ama bu hiç de kolay değil.
Seri katil örneğine cevabım ise değer yargılarından arınıp, onun açısından düşünmek. 1.'si adamın psikolojik dengesi bozuk. Bu durumda düşünceleri çok da sağlıklı değil. Amacı intikam, zevk ya da başka bir şey olabilir. Bunların hepsi de Mefisto'nun dediği gibi bireysel fayda içeriyor.
Ben de hala örnek bekliyorum
barabus wrote:
iyilik ve kötülüğün genellenmesi
kadercil yaklaşım
Söylediklerin basit olsa da doğru, Barabus. İyilik ve kötülük sadece bireysel yargıdır ve kişiye ya da değer yargılarına göre değişir.
Kadercil yaklaşımını bazen ben de yapıyorum, otobüsü kaçırıp da sonraki otobüsü tam zamanında yakalayınca kendi kendime "Ne iyi işte diğerini kaçırmasam buna binemeyecektim." diyorum. İnsanın yaşamından memnul olması için iyi bir çözüm.
Shevarash wrote:
barabus'a karşı çıkış
Ya, Shevarash, çok kişisel alıyorsun gerçekten. Hem niye trafikte karşılaştığın adam babamız, abimiz de başka biri değil. Bizi kişisel düşünmeye itiyorsun, evrensel düşünmemiz gerekirken. Ben zaten kişisel iyi-kötü'lere karşı değilim. Ben evrensel iyi-kötü'lere karşıyım.
Hem ölüme neden bu kadar karşısın? Ölüm neden senin için hep kötü şeyleri temsil ediyor? Ölüm bir sondur, ölümlü hayatın sonu, aynı zamanda bir başlangıç, sonsuzluğa ve hiçliğe. Yaşama bu kadar önem vermenin sebebi ne?
Eldarin wrote:
dogma, dogma, dogma
Eldarin, demek istediklerinden pak bir şey anlayamadım. Varolan terimlere yok demek neden dogmadır? Dogma, varlığı sadece kabul edilen doğrular değil midir? Bizim burada yaptığımız ise düşünerek gerçeklere ulaşmak. Eğer seviyeyi biraz düşürürsen daha iyi anlayacağıma eminim
barabus wrote:
ikiz kuleler örneği
Yine basit ve güzel bir örnek. Benim paladin ve baron örneğime benziyor ama çok daha somut bir örnek. Zaten anlaşılmayacak bir şey yok.
mefistofeles wrote:
seri katillerin bireysel faydaları
ödev ahlakı
rp'de iyi-kötü
Senin yazını okumak gerçekten zevkliydi dostum. Felsefe konusunda bilgili olduğunu her başlıkta daha iyi anlıyorum. Sanırım sen de beni anlamışsın. Yaşadığımız dünyadaki devlet sistemi, güçlülerin her zaman kazanmasını bir nebze de olsa önlemek için kurulmuştur ve insanlara topluluğun iyiliğinin iyi olduğunu empoze etmişlerdir. Sonuç ise Sheveresh

:P:P (Sakın alınma Shevarash, sadece değerlere çok bağlı olduğunu söylemeye çalışıyorum.) Biz de bu değer yargılarına öyle bir bağlanmışız ki tersini kötü sayıp cezalandırmışız. Tabii elbette devletten güçlü ve kurnazlar çıkmış ve istediklerini almışlar ki bunlara da şeytan demişiz.
Mefisto'nun dediği gibi değer anlayışları değişince, belki Amerika dünyayı ele geçirince ne diyeceğiz? Ben bilmiyorum..
Shevarash wrote:
şiddet şiddeti getirir
şiddet de bakış açısına beğlıdır. şiddet nedir? Sonucu acı olan davranış, sanırım. Peki, acı nedir? O da insanın bedensel ve zihinse bütünlüğünün tehdit altına girmesine karşı doğal tepki diyelim. Yanlışım varsa düzeltin bu arada. Peki, anlamı olmayan (bu benim fikrim) ve eninde sonunda bitecek olan (bu benim fikrim değil) bir yaşamda acının ne anlamı vardır?
Neyse, iyi niyetin için sağol.
Darkgnome wrote:
bla bla bla

şaka bir yana güzel şeyler yazmışsın. Toplumdaki iyi ve kötüyü anlatmak için daha karmaşık bir örnek veremezdin sanırım.

Gerçekten de iyi ve kötü bu örnekteki kadar karışık, ne yazık ki.. Siz burada kime iyi kime kötü dersiniz?
Genel olarak yazdıkların doğru, ama son söylediğine katılmıyorum: "Yaptığının kötü olduğunu bile bile başka bir seçeneği varken dahi aynı kötülüğü işlemeye devam eden biri kötüdür. Yaptıklarında başka pek çok yol olmasına rağmen kendisine zarar vereceğini bilse dahi diğer insanların en çok işine yarayacak yolu seçen ve onlara en az zararı verecek yolu seçen kişi ise iyidir." İşte, ben buna katılmıyorum. Yine paladin örneğiyle cevap veriyorum. Paladin, kızı barona verirse, işin içinden en az zararla çıkacaktır. Ama eğer bütün köyü gaza getirirse daha soylu görünecek ama daha çok zarar verecektir. Yorumu sen yap.
Türklider wrote:
Dnd alignment sistemi
Evet, tartışma nerede, Türklider orada, ben de şaşırmıştım sen gelmeyince

:P:P (şaka)
Demek istediğini anladım, demek istediğim DnD'deki bakış açısına bağlı olmayabilir ama gerçekte böyledir ve ben gerçekçi kurallar arıyorum. Eğer kurallarla ilgili söyleyeceklerin varsa diğer başlıkta söyleyebilirsin, burası yeri değil. Yine de bu konuda da paladin örneğime bakmanı öneririm.
Buraya kadar geldiyseniz size sabrınız için teşekkür ediyorum. Uzun bir yazı oldu ama umarım fikrimi anlatabilmişimdir.
Dipnot:*Dar görüş lafım yanlış anlaşılmasın, konuyu kendi açımdan düşünürsem benim de görüşümün açısı dar olacaktır. Kastettiğim evrensel bakış açısından bakmak.
Hepinize saygılar..