Orta Dünya Ortak Öykü (Ön hazırlık ve yorum)

Baştan aşağı kendi özgün hikayelerinizi yazmak için…
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Orta Dünya Ortak Öykü (Ön hazırlık ve yorum)

Post by catboy »

Orta Dünya, Arda'nın bilinen kısımlarından biridir. Ortak öykü 3. çağın sonuna doğru Yüzük Kardeşliği, Son Sıcak Yuva diye bilinen Elrond'un elf şehri Ayrık Vadi'den ayrılmasından bir kaç gün sonra başlayacak. Elrond, evine gelen maceracılara bir kaç görev verir ve grup yola çıkar.

"Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları'na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar'a,
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar'a, ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı'nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi'ne
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı'nda..."

Katılmak isteyenler için olmak istediği karakterleri ile ilgili kısa bir rapor (oyun olmadığından bu karakter kağıdı demek istemiyorum) hazırlamasını istiyorum. Kısaca raporda yer alması gerekenler şunlar:
1- Adı
2- Irkı
3- Resmi
4- Favori silahları
5- Hayattaki en büyük amacı
6- Kişilik özellikleri
7- Başarılı olduğu yönler
8- Zayıf olduğu yönler
9- Hayatında unutamadığı en önemli anısı

Image
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Orta Dünya haritası bildiğimden daha büyükmüş, ki bunun sadece bir kısmı olduğunu düşünürsek devasa olmalı. Yeni hikayede size başarılar dilerim, merakla okuyacağım :) (ve catboy söz verdiğim şeyi unutmadım, en kısa zamanda yorumumu yapacağım)
Image
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artemis Entreri »

Rufus Boruüfleyen ve Roäc

Tobold Boruüfleyen bulmuştur pipo tütününü. Bahçesinde yetişen bu bitkileri tüttürmeyi ilk o düşünmüştür. (Büyücülerden bile önce...) İhtiyar Gandalf, pipo içmeyi biz Shire'lılardan öğrendi. Arada bir buraya uğramasının sebebi de sanırım bu tütünlerden kendisi için bir miktar stoklamak. Yoksa o huysuz Bilbo'nun sohbetinden keyif aldığını hiç sanmıyorum. Bir keresinde bana şöyle birşey söylemişti. "Dumanın, zihnindeki bulutları dağıttığını farkedebilirsin. Sabırlı olmana ve problemleri, sinirlerine yenik düşmeden çözmene yardımı dokunur." Çok bilgece bir söz.

Her neyse, ismim Rufus Boruüfleyen. Tobold'un 12.neslindenim. Asırlar boyu unutulmuş, çürümeye yüz tutmuş aile bahçemizi tekrardan canlandırdım. (Gandalf'ın bu amacımı gerçekleştirmemde katkısı çok büyüktür. İhtiyar, gezdiği yerlerde bulduğu bütün değişik bitkileri bahçeme getirmiş ve bana akıl vermiştir.) Bitkibilimi ve simya üzerine bir de kütüphanem var. Çok geniş bir bitki ve iksir koleksiyonum bulunmaktadır. Ama hepsinden öte, Dünya üzerindeki en şahane pipo tütününü, benden başkası size satamaz.

Bahçemle uğraşmadığım zamanlarda sapanımla avlanmak için ormanlara giderim. Evcil bir kuzgunum var. İsmi Roäc. Çok akıllı bir kuştur. Senelerdir birlikte ve yalnız yaşarız. Neredeyse her gece gördüğüm korkunç rüyalarımdan sonra beni sakinleştiren de odur. (Tabi bir de sakinleştirici iksirlerim.) şimdi size rüyalarımdan bahsedeyim. Her seferinde farklı bir şekilde olsa da, hep onu görüyorum. Kara bir süvari. Elindeki devasa topuzunu sallayarak üzerime geliyor. Kaçmaya, kurtulmaya çalışıyorum, ama onu sürekli peşimde, bir nefes uzağımda hissediyorum.

Rüyalarımı Gandalf'a anlattığımda bana tüttürmeyi bırakmamı söyledi. Ne kadar ciddi olduğumu anladığında ise; "Bu işten en iyi elfler anlar, çaresi Ayrık Vadi'de." dedi. Bende güldüm. Ayrık Vadi... Efsanevi elf şehri. Omzumda oturan Roäc'a dönerek fısıldadım. "Duydun mu dostum, Ayrık Vadi. Sonunda Elfleri göreceğiz." Elflerin şifa veren bitkilerini yakından tanımayı her zaman çok istemiştim zaten. Her çeşit iksirimden, bolca tütünlerimden ve bir kaç kitabımı, Gandalf'ın bana uzun zaman önce satmış olduğu (karşılığında o seneki bütün tütün mahsullerimi almıştı.) büyülü çantamın içine koyarak ve hem sapan, hem de yol değneği görevi üstlenen silahımı alarak koyuldum yollara. Rehberim, Gandalf'ın sözleri, ve Bilbo'dan bir servete mal olarak satın aldığım harita oldu.

Buraya gelene kadar yaşadığım maceraları anlatmaya kalksam, bambaşka bir kitap daha çıkar ortaya. Ama sizlere anlatacağım hikaye, Ayrıkvadi'ye ayak bastığımdan sonrasına dayanıyor. İşte buradayız, efsanevi elf şehrinde. Roäc ile anlamlı anlamlı bakışıyoruz. "Macera, daha yeni başlıyor."

Image
Been there. Seen that. Got the scars.
Starfell
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Starfell »

Oha !!! (çok afedersiniz) Artemis bu yazı mucizevi şekilde güzel. Yanlış anlama heyecanımdan anlatamıyorum. Çok hoşuma gitti. Eline yüreğine sağlık :clap: :clap: :clap: :clap:
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Çok güzel yazmışsın, keyifle okudum :clap:

Ama bir kaç hata var dikkatimi çeken belirtmeden geçemeyeceğim. Karakterin eğer Ayrık Vadi'ye Yüzük Kardeşliği yola çıktıktan sonra varıyorsa o haritayı Bilbo'dan nasıl temin etti? Bilbo 60 yıldır Ayrık Vadi'de ikamet ettiğine göre ondan harita satın alması imkansız olurdu, Gandalf da Bilbo'nun doğumgününden sonra sadece Frodo'yu kontrol etmek için çok nadir Shire'a uğramıştı. Zaten Minas Tirith'e gidip Isildur'un günlüklerini incelemekten, Kuyutorman'a gidip Gollum'u sorgulamaktan ve Saruman'ın kulesinde hapis olmaktan pek fazla diğer işlerle uğraşacak (hele bir hobbite bitki bilimi dersi vermeye) vakit bulacağını pek sanmıyorum.

Eğer o yaşadıkları Bilbo'nun partisinden çok önceye dayanıyorsa ve haritayı Bilbo ayrılmadan önce aldıysa ve yıllar sonra böyle bir yolculuğa çıkmaya karar verdiyse olabilir. Ama okuduğum kadarıyla zaman aralıkları kısa gibi duruyordu ve öyle ise biraz hatalı olmuş. Ama yazı stilin okuması çok keyifli olduğunu belirtmeliyim :)
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Dunedain Kolcuları (Kuzeyin Kolcuları):

Elendil ve oğulları (Isildur ve Anarion), Numenor adı verilen elfler kadar olmasa da uzun yaşayan insan soylarındandı. Isildur'un oğulları Arnor isimli bölgeyi yönetirlerdi. Bir süre sonra bölge üç parçaya bölünmüştü. Sonra Cadı Kral diye Nazgullerin lideri Angmar'da bir krallık kurup Arnor topraklarına saldırdı. Tüm Arnor yıkılınca soyu Dunedain kolcuları adıyla devam ettirirler. Dunadan denir her birine, dunedain çoğul halidir.

Arathorn genç yaşında ölünce tek oğlu olan Aragorn, daha çocuk olduğu için annesi Gilraen'in isteğiyle, Elrond'un gözetimde Ayrık Vadi'de soyu gizlenerek büyür. Böylece düşmanlar kralın soyunun tamamen yok olduğuna inanırlar.

Dunedain kolcuları, Angmar ve bölgesinde Büyücü Kral'ın bıraktığı yaraları iyileştirmeye ve o bölgede yaşayan insanlara yardım etmeye çalışırken, Bree kasabasına (hobbitlerin ve insanların kardeşçe yaşadığı barışçıl bir yer) uğrayıp düşmanlar hakkında bilgi toplarlar.
Illyra
Forum Yöneticisi

Post by Illyra »

Catboy bend katılmayı düşüyorum, ama karakterim üzerinde biraz daha çalışmam lazım önce :)
Image
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Catboy karar verdim ben de katılcam :D Grubun bir adet ozana ihtiyacı olduğuna kanaat getirdim :D Karakteri hazırlarım şimdi çıkmam lazım :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Bu konuda yazılanların hepsini okudum; güzel bir çalışma olacağa benziyor. Catboy yorum başlığında yaptığın uzun ve güzel özeti de bu başlığın ilk mesajına taşısan bilgilendirme bakımından güzel olurdu. Bulduğun konu ve görevler çok hoş olmuş. Bundan güzel oyunlar da çıkar sanırım.

Benim de konsepte olan hayranlığımdan ötürü katılasım var ama ortak hikayelerdeki o herkesin öykünün gidişini başka bir yöne çekiştirmesi olayı yok mu sinirimi bozan nokta o işte. Sen daha düşünürken diğeri olmadık (tabii bana göre olmadık) bir şeyler yaptırıyor karakterine ve ortamı da şekillendiriyor. Ama bu öyküdeki nihai amaçlar belli olduğundan, olaylar dizisi alıp başını fazla kaotikleşemez herhâlde. Yazarların karakterlerin gücünü, çapını, vs iyice bilmesi lazım ki, absürt sahneler oluşmasın. Başta Catboy olmak üzere Bu konularda oldukça detaylı bilgilere sahip olanlar, diğerlerine yardımcı olur herhâlde.

Benim naçizane tavsiyem: 3 kişilik bir hakem kurulu seçin; yazarların baş roldeki karakterleri birbirleriyle kesiştiği noktalarda, kavga, savaş, ihanet, yaralanma, gibi yazarın keyfine bırakılmayacak sahnelerde bu hakemler gerekirse düzeltme yapsınlar ve gerekirse “zar atsınlar!” Söylediğim tuhaf geldi belki ama bir örnek versem anlaşılabilir: Ã?rneğin grup bir köprüden geçmektedir. Yazarımızdan biri şöyle yazdı: “Grup köprüden tam geçiyordu ki, pusucu goblinler ortaya çıktılar ve köprünün iplerini kestiler. Herkes yüzlerce metrelik uçuruma doğru düşmeye başladı!” Demek istediğim böyle bir durumda kimin öleceğini, kimin kalacağını hakemler belirlemeli. Ya da bırakın herkes bir Gandalf şekilde kurtarsın kendini ama öyle böyle derken kimsenin incinmediği polyanna masalına döner ortam. Geçmişte yaşandı bu olaylar.

Ama konu güzel. Edmond’u bard yaparsanız, ormanın huzuru bozulur yalnız! :-P

.
Akkarin
Kullanıcı
Kullanıcı

bende varım

Post by Akkarin »

Baya ilgimi çekti bende varım desem yer varmı hala :roll: Buralarda yeniyim ama deneyimliyim hem ısınma turları olur buralarda bana :schemes:
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

catboy wrote: Karakterin eğer Ayrık Vadi'ye Yüzük Kardeşliği yola çıktıktan sonra varıyorsa o haritayı Bilbo'dan nasıl temin etti? Bilbo 60 yıldır Ayrık Vadi'de ikamet ettiğine göre ondan harita satın alması imkansız olurdu, Gandalf da Bilbo'nun doğumgününden sonra sadece Frodo'yu kontrol etmek için çok nadir Shire'a uğramıştı.
Benim hatırladığım kadarıyla Bilbo Shire'ı son terkedişinden birkaç ay sonra Frodo yolculuğuna başlıyor. Frodo'nun Ayrıkvadiye ulaşması ne kadar sürüyor bilmiyorum fakat birkaç hafta olduğunu varsaydım. Rufus Boruüfleyen'in ise Ayrıkvadiye varması 1-2 sene kadar sürüyor. Bu detayları hikayede anlatmadım. Açıkçası tüm detayları düşünmedim bile, o yüzden sana hak veriyorum. Kopukluklar olması çok normal.

Neyse şimdi düşünürsek, Rufus, Bilbo'dan haritayı, Bilbo yolculuğa çıkmadan epey önce satın almış olabilir. Hatta birkaç sene öncede almış olabilir.

Gandalf konusunda ise, yine yanlış biliyor olabilirim ama Bilbo'nun doğumgünü partisinden öncede Gandalf Shire'a arada sırada uğruyordu. Shire halkı ve Frodo Gandalf'ı epey tanıyor bildiğim kadarıyla. Hatta önceden, Gandalf Shire'a çok daha sık uğruyormuş. Bu yüzden Frodo, Bilbo'nun doğumgünü için gelen Gandalf'a "Geç kaldın." gibisinden dert yanıyordu. Filmde böyle oluyordu, kitabı ben 8 9 sene önce okudum hiç sormayın :)

Yani kısaca söylemek gerekirse senin son paragrafta yazdıklarını düşünerek yazmışım ben. Pek belirtememişim, aceleye geldi, bir iki değişiklik yaparım. Düşüncelerin için sağol, bu tarz açıklıkları birilerinin fark etmesi hoş. Ortada güzel bir hikaye döneceğe benziyor.

Bir de hikayenin akışını kontrol edebilecek birisi lazım, ki bence bu kişi catboy olmalı. Gerekli yerlerde olayları hızlandırıp, gerekli yerlerde tüm grubun kaderini değiştirecek yazılar catboy'un elinden çıkmalı diye düşünüyorum. Yoksa epey bir karışıklık olabilir. Yinede bunu düşünüp tartışalım.

Dwaxer, senin de katılmanı isterdim açıkçası ama endişelerin çok yerinde, ben de kestiremiyorum sonu nasıl olacak, ama kendi açımdan konuşmak gerekirse bir önceki deneyimlerimden ders çıkardım, eski hatalarımı tekrarlamayacağım.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Filme bakarsak olaylar daha hızlı ilerliyor, ama kitapta Frodo Bilbo'nun doğumgününde daha yeni reşit oluyordu. (33 yaşına basmak hobbitlerde 18 yaşına basmak anlamına geliyor.) ve 50 yaşında Shire'dan Ayrıkvadi'ye yolculuğuna başlıyordu. Sam Bilbo'nun doğumgününde daha küçük bir çocuktu ve filmdeki gibi Rose'a aşık olma tarzı olaylar da yer almıyordu yaşı gereği.

Ã?yküde herkes bir çok yönden serbest olsa da ben olayların gidişatını ayarlamaya çalışacağım tabi siz de uygun görürseniz. :)

Ben aslında bir rohanlı olmayı düşünüyordum, ama birisi de benim ikiz kardeşim olacaktı. Umarım hala fikrini değiştirmemiştir. Ã?ünkü aklımda kendi karakterimle ilgili güzel planlar var. :)
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Anlaşılan askıya alıyoruz ortak öykü işini. Kimse ne karakteri hakkında bir şeyler yazmış ne de orta dünya ile ilgili bilmediği konular hakkında soru sormuş. Neyse en azından başlasaydık iyi bir öykü yazacağımızı biliyordum, ama şu anda herkes meşgul ve pek heves de yok. Bir kaç kişiyi ben ısrar ettiğim için katıldığını biliyorum, bu yüzden zorla yazılan bir öyküden bir hayır gelmez.

Dwaxer'in oyunlarında görüyoruz, bir süre sonra sıkılan kişiler pek dişe dokunur bir şeyler yazmamaya başlıyor. Dwaxer de onların yerine bir şeyler yazmaktan oyunu ilerletemiyor. Ortak öykü için de böyle olacaksa en iyisi hiç başlamamak zaten.
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

Valla ben o zaman Rufus Boruüfleyen ile ilgili kendim bir hikaye yazayım napalım artık, üzüldüm.
Starfell
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Starfell »

Ya açıkcası ben konunun çok dışında kaldığımı belirtmek isterim. Catboy artemise müdahalenden sonra pek faydalı olmayacağımı düşündüm.

Tabi birde vakit mevhumu varki oda ayrı i engel oldu.
Post Reply