tolkien'in kitabında olan şeyler üzerinde ve etrafında yazılan şeylerle fantastik ortaçağ edebiyatı ilerledi daha çok. Bakarsanız d&d settingsindeki senaryolara, Forgotten Realms, Dragonlance hep LOTR üzerinden ırklara ve yapılara sahiptir. Sonradan yazılmış olmaları açık kalan, mantıksız noktaları kendi diyarlarında kapatma olasılığı sağlasada (kötü karakterlerin sadece kontenjan doldurmak için konmuş olmaması mesela) tabii ki çok fazla şey içermektedir LOTR'dan bu diyarlar. Mesela FR'da bir sürü elf tü vardır; altın elf, gümüş (ay) elf, drow, avariel, deniz elfi, vahşi elf, yarı-elf(gerçi yarı-elfler LOTR'da da vardı ama orada yarı-elfler elf yada insan olarak yaşamayı seçmek zorundaydılar) ama sonuçta hepsi elftir yani. Cüceler için de aynısı geçerlidir, altın cüce, kalkan cücesi, duergar falan hepsi cücedir sonuçta. O yüzden karakter çeşitleride ufak tefek değişiklikler ve istisnalar dışında aynı alınmıştır hep. Cüceler bütün diyarlarda kaba, sert, aç gözlü olma özelliklerini korurlar mesela, aynı şekilde elflerde hep çok nazik, sakin karakterler olmuşlardır genelde (drowlar tabii ki istisna, tabii onlarında istisnası var

)
Bir de spoiler verecekseniz spoiler tuşu var tepede lütfen onu kullanalım, bende çok okumamıştım mesela kitaplarını DL'nin (gerçi okumayıda düşünmüyorum) ama bunu öğrenmiş oldum.