şimdi, D&D 4e'nin çıkışı çok garip bir olay benim açımdan. Hani benim D&D geçmişim 3.0'da başlıyor, ama bildiğim kadarıyla 2nd edition ve 3.0 arasında 3.5 ve 4e arasında olduğu kadar fark yoktu. Yani sanki 4e D&D değil, daha yeni, daha farklı bir oyun sistemiymiş gibi. Eski D&D'ciler 4e'ye geçişte zorlanıyor, ben de garipsiyorum 4e'yi, oyun mantığı kökten değiştirilmiş.
Ama mesela Pathfinder var bu arada, kendisi eski D&D mantığında yeni bir oyun, ama yeni bir D&D olacak kadar farklılık getirmiyor kurallara. 3.5'in 3.0'a yaptıklarını 3.5'e yapıyor bir açıdan.
şimdi, d20 sistemin en önemli parçası olan D&D, Pathfinder ve 4e olarak ikiye ayrılmış durumda. İkisi de çok güçlü değiller ama. Bir tek D&D 4e'nin adı var, o yüzden kozu fazla. Pathfindersa, eski D&Dcilerin tam aradıkları tat. Ama işte, ikisi de çok güçlü değiller. şimdi FRP denilen şeyin Türkiye'deki en önemli kısmını d20 oluşturuyor, d20'yse bu biçimde ikiye ayrılmış durumda.
Buradan nereye gideceğiz? Pathfinder D&D'nin yerini mi alacak? D&D kendi halinde bir d20 sistem olarak mı devam edecek? d20 tarihe mi gömülcek? Hangisi daha hayırlı olur?
Ben Pathfinder'ı destekliyorum aslında. WoD'a bakın, sadece iki kere sistem değiştirdi henüz; buna rağmen fazlasıyla satılıyor kitaplar. Pathfinder da sistemi oturtup, üzerine bol bol yan kitap çıkartırsa süper olur. Bence yani