Lovecraft.

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Lovecraft'in yabancı hikayesi şimdiye kadar okuduğum en iyi hikayedir.
Ayrıca Lovecraft'in hayal gücünün etkisini daha derinden anlamak çin şu iki noktayı belirtmekte yarar var.
1. H.P. Lovecraft ardında toplam 39,5 hikaye ve yarım bir roman bırakarak ölmüş olmasına rağmen çok okunmaktadır.
2. Bugün dünya üzerinde iki Cthulhu tarikatı vardır ki bunlardan birinin iş insan kurban etmeye kadar vardırdığı söylenir.

bu kadar az eser ile bu kadar ciddi bir etki bıraktığına göre bence sevilmemesinin suçu biraz da çevirmenlerdedir. Son tavsiye olarak Lovecraft'ı Dost Körpe çevirilerinden okuyun. Erich Zann'ın Müziği ve Delliğin Dağlarında yabancıdan sonra gelen en iyi eserlerindendir. Bir de Innsmouth üzerindeki gölge.

Not: Nephillim olacaktı. (O da manyak bi oyun)
yola devam...
...barış için
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Yabancı okuduğun en iyi Lovecraft hikayesi, öyle mi?

Açıkçası bunu duyunca çok sevindim, içimdeki münzevilik duygusu -vardıysa eğer- bir anda silindi, süpürüldü gitti.

Söz konusu Lovecraft okuyan arkadaşlarım, bu hikayeyi beğenmemişlerdi ve bu ''arkadaşların'' sayısının çok olması ve genellikle ''Cthulhu'' üzerine olan hikayelerin beğenilmesi beni sıkıyor ve o ortamda ''Yabancı'' hikayesini tek beğenen ben olarak beni... yalnız bırakıyordu. ''Bu eser,'' diyordum, ''bir sanat harikası, bir duygu yoğunluğu, münzeviliğin gotik bir hali, korkunun elle tutulur, madde olmuş şekli...'' onlar da ''hahaha - komik çocuk'' falan dedikçe ben de rahatsız oluyor ve hikayeye daha da bağlanıyordum.

Güzel, güzel, tek değilmişim alemde :D
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Shadowmaster wrote:Yabancı okuduğun en iyi Lovecraft hikayesi, öyle mi?
yanlış anlamışsın. yabancı en iyi lovecraft hikayesi değil, bence en iyi hikaye
yola devam...
...barış için
Norticus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Norticus »

ben duvardaki fareleri çok beğenmiştim, bir iki arkadaşım iğrenç bulmuştu ama olsun
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
QuelSaruk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by QuelSaruk »

sizi bilmem ama hangi yazar yazdığı hikayelere sizlerin korkularını ve hayallerini katabilir?soruyorum sizlere.

mükemmel ve dahi bir anlatımı var bunu kabul edin :D ve bukadar az eser bukadar büyük fan kitlesi. ve hala gerçekliği tartışılır bir necromonicon efsanesi .
ya deliliğin dağlarında offffffffff of bence gelmiş geçmiş en iyi korku üstadı
ve en farklı anlatıma sahip yazarlardan.

hatta bi ara ingilterede bir müzede necromonicondan bir yaprak olduğunu duydum seçilmiş kişilerin görebildiği .
kaçacak yer yok, yaratılmışsın bir kere...
haplo25
Kullanıcı
Kullanıcı

dl

Post by haplo25 »

Hiçbir fikrim yok o da ne ki?
feverbeast
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by feverbeast »

Shadowmaster'a katılıyorum...

Ayrıca Ghost, "üzgünüm ama..." diye başlaman gereksizdi. Üstüne gerilim yazarı tanımam :) Bu kadar söylüyorum. Hatta Poe'dan bile fazla severim.

"Ã?ekiştirirken kolunu koparmasın" lafını ilk okuduğumda tüylerim diken diken oldu. Daha neler neler var! Eminim bu kadar ileri derecededir. Ã?yle şeyler yaşamış birinin de böyle kitaplar yazması doğaldır. Kiminin anlamaması, kiminin anlaması işten değildir.

Cthulhu'nun Ã?ağrısı, Deliliğin Dağlarında... Bunlar bence korku edebiyatında hem zamanının hem de şimdinin en önemli yapıtlarından. İçinde teknoloji öğelerinin de bulunduğu gotik-korku öykü/romanlarını (her ne deniyorsa) nedense sevemiyorum. Aynı tüyler ürperten ruhu veremiyorlar bence.

Dagon'un filmi çıkmıştı. Dvdsini izledim. Başlarda (çok kısa bir bölüm) sanki rezil, Amerikan korku filimleri havası veriyordu ama sonradan dehşet bir şekilde bitti.

En sevdiğim yapıtı nedense "Uyku Duvarının Ötesinde" oldu. Hatta bazen defalarca okurum...

Lovecraft'ın ölümünden sonra yazılan Cthulhu Mitosu Ã?yküleri'ni (2 kitap sanırım) Lovecraft'ınkiler kadar başarılı değildi bence. Bu da Lovecraft'ın taklit edilemez olduğunu gösterir.

Bence, Tam Bir Üstat...

Not: Bütün dahiler, "şarlatan" etiketiyle doğar. Lovecraft da istisna değil. Etikete değil, ürüne bakın :)
If you"re with me, i share my house and food;
If you"re my enemy, i"ll fight till last drop of my blood.
_Nightfall_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by _Nightfall_ »

o ne abi ya bana su lovercraft ı anlatcak olan varmı yenir mi o :-P :P
Artık insafsız olun... Gazap için... Yıkım için... Kızıl bir şafaga...<br><br>Değişik bişey isteyen <a href="http://s2.gladiatus.com/game/c.php?uid= ... IKLASIN</a>...
Vampir
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Vampir »

H.P.Lovecraft mükemmel bir yazar.Gotik hikaye denildiğinde belki Edgar Allan Poe daha öne çıkan bir yazardır.Hem dil, hem de kurgu olarak.Poe benim benzersiz kabul ettiğim bir yazardır zaten.
Lovecraft'ın gücü ise daha çok gerilim verme şekli ve mit oluşturucusu olmasındadır.Kendi yaşamının buhranları(buhran olması bakış açısına göre göre değişir) onu hayal gücünün sınırlarını zorlayan anlatılara kadar götürmüştür.Lovecraft çok güçlü cümleler kurabilen bir yazar.şaşaalı cümleler.Benzetmeleri çok etkileyicidir.Aslında Weird Tales adlı kült derginin yazarlarının dili hep birbirine benziyor.Aynı dil özellikleri Robert Ervin Howard ve Clark Ashton Smith de de görülüyor.Lovecraft'ın bazı hikayeleri gerçekten dehşettir.Onu modern korku yazarlarıyla karşılaştırmak bile bir çeşit hakarettir ona.Ã?rneğin Yabancı hikayesi gördüğüm en mükemmel kurgulardan biridir.Ya da Pickman Modeli çok çok güçlü bir anlatıya sahiptir.
Ayrıca ideolojik anlamda Lovecraft çok garip ve incelemeye değer bir yazar.Materyalist anlayışa sahip birinin mit yazması,gizemle ve mistisizmle meşgul olması son derece ilginç.Hem de bilimcidir Lovecraft.Bildiğiniz üzre gotik edebiyat bir tepki edebiyatıdır.Herşeyin bilimsellikle açıklanabileceğini iddia eden pozitivistizme karşı bir tepkidir.Gotik edebiyat bilimin açıkladığı o "şey" i alır ve bu "şey"de bilemediğimiz, hatta fizik yasalarına ters düşen gizemler ve bilinmeyenler olduğunu söyler.Neredeyse her zaman metafizik bir anlatıdır gotik.Ayrıca yine aydınlanma çağında farklı bir arayış olarak yoğrulduğu için "eski" ve "eskici" bir anlatıdır.Kısaca Lovecraft hikayeleri gibi açıklaması zor ve ilginç bir ideolojik çerçeveye sahip.Kısa ömrünü ikilemler içinde,zorluklara katlanarak,bazen de onlara yenilerek tamamlamıştır.Ama bu zorlu yaşam onun büyük bir yazar olmasını sağlayan etkenlerin en büyüğüdür de.Lovecraft kurtuluşu düşlerde bulabilen azınlıktandır.Ã?yleyse bu büyük ustayı okuyarak onu saygıyla analım.
"Ve sancaklar duvarlardan ve payandalardan çekilip alınıyor ve o Kulelerin Kulesi'ne götürülüyor ve atalarının tozlarının arasına yatırılıyor." - (Mervyn Peake - Titus Groan)
winterwolf
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by winterwolf »

Bir kaç sene önce arkadışın tavsiyesiyle okuduydum bir kitabını. Açıkçası benim de fazla hoşuma gitmemişti. Ama karakterlerinden birinin bir kemancı olduğu bir hikayesi vardı onu baya sevdiydim. Bir de canavar resimleri çizem bir ressamı anlatan hikayesi de güsseldi...
�nen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
QuelSaruk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by QuelSaruk »

Vampir wrote:H.P.Lovecraft mükemmel bir yazar.Gotik hikaye denildiğinde belki Edgar Allan Poe daha öne çıkan bir yazardır.Hem dil, hem de kurgu olarak.Poe benim benzersiz kabul ettiğim bir yazardır zaten.
Lovecraft'ın gücü ise daha çok gerilim verme şekli ve mit oluşturucusu olmasındadır.Kendi yaşamının buhranları(buhran olması bakış açısına göre göre değişir) onu hayal gücünün sınırlarını zorlayan anlatılara kadar götürmüştür.Lovecraft çok güçlü cümleler kurabilen bir yazar.şaşaalı cümleler.Benzetmeleri çok etkileyicidir.Aslında Weird Tales adlı kült derginin yazarlarının dili hep birbirine benziyor.Aynı dil özellikleri Robert Ervin Howard ve Clark Ashton Smith de de görülüyor.Lovecraft'ın bazı hikayeleri gerçekten dehşettir.Onu modern korku yazarlarıyla karşılaştırmak bile bir çeşit hakarettir ona.Ã?rneğin Yabancı hikayesi gördüğüm en mükemmel kurgulardan biridir.Ya da Pickman Modeli çok çok güçlü bir anlatıya sahiptir.
Ayrıca ideolojik anlamda Lovecraft çok garip ve incelemeye değer bir yazar.Materyalist anlayışa sahip birinin mit yazması,gizemle ve mistisizmle meşgul olması son derece ilginç.Hem de bilimcidir Lovecraft.Bildiğiniz üzre gotik edebiyat bir tepki edebiyatıdır.Herşeyin bilimsellikle açıklanabileceğini iddia eden pozitivistizme karşı bir tepkidir.Gotik edebiyat bilimin açıkladığı o "şey" i alır ve bu "şey"de bilemediğimiz, hatta fizik yasalarına ters düşen gizemler ve bilinmeyenler olduğunu söyler.Neredeyse her zaman metafizik bir anlatıdır gotik.Ayrıca yine aydınlanma çağında farklı bir arayış olarak yoğrulduğu için "eski" ve "eskici" bir anlatıdır.Kısaca Lovecraft hikayeleri gibi açıklaması zor ve ilginç bir ideolojik çerçeveye sahip.Kısa ömrünü ikilemler içinde,zorluklara katlanarak,bazen de onlara yenilerek tamamlamıştır.Ama bu zorlu yaşam onun büyük bir yazar olmasını sağlayan etkenlerin en büyüğüdür de.Lovecraft kurtuluşu düşlerde bulabilen azınlıktandır.Ã?yleyse bu büyük ustayı okuyarak onu saygıyla analım.
dostum siteye hoş geldin öncelikle .çok güzel anlatmışsın tebrik ederim :D
kaçacak yer yok, yaratılmışsın bir kere...
Molydeus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Molydeus »

adamda müthiş bir olay-örgü ağı olmasa bile, okuyucuyu her an şaşırtmakla uğraşmasa bile ehr aman derim ki basit olan şeyi müthiş bir dille anlatıp korku yaymayı başarır. ankette oy kullandım çünkü bence bir tarzın neredeyse tek temsilcisi ve kendine has üslübuyla her okura olmasa bile bana hitap ediyor. üstüne iki adam tanırım birisi borges'dir diğeri de william blake.
Galat-tirin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Galat-tirin »

peki arkadaşlar.. vasat bir yazar.. Peki o zaman bu dünyada kim büyük bir üstat?
1)Konunun gerilim olduğunu unutmayın
2)Bana Stephen King demeyin
3)Birini kitaplarını okumadan değerlendirmeyin
4)Soruma İpek Ongun diye yanıt verecek şahsiyetlerle özel bir görüşme talep ediyorum.
Desiratus Fatum..
Desiratus Bellum...
Post Reply