Öncelikli

Gölgelerdeki yaşamı bilenler için...
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Palisdan »

Peki gerekli bilgileri sağlayan kişilerle temasa girmeyi bilgi edinmenin içinde mi saymalıyız yoksa saymamalı mıyız?
Bilgiyi kendisine veren diğer hırsızın ne kadar güvenilir olacağı da tartışılır tabi. Lonca kökenli ise bu istihbarat nispeten güvenli olur ama teke tekte zaten bilgi edinme konusunu bilmeyen bir hırsızın uzun yaşamasını -senin de söylediğin gibi- çok da olası görmüyorum. Gene de düşünüyorum bir şekilde, bir şekilde olası olabilir mi diye. Mantık bilmecesi gibi. Daha bulamadım. Bulursam söylerim. :D
Taşlar unutana dek...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

elbette ki bilgi edinme vasfına sahip olmaksızın başarılı bi hırsızlık kariyerine (uzun bir yaşama?) sahip olan hırsızlar bulunabilir; ama istinalar kaideyi bozmaz. :)
War, war never changes...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Evet yani sadece iletişime geçmek de değil geçtikten sonraki üslubu sorduu sorular hepsi önemli ayrıca lonca bazen daa bile tehlikli olabilir gibi geliyo hem dier hırsızları uyandırma telikesi var hem de eğer iş çok riskli iseihanet bile söz konusu olabilir. Tehlikeli işler yapan bir hırsız en baştan iyi bilgi edinebilmeli sanırım.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Palisdan »

Evet üslup zaten kastım oydu. Bilgi almak için çabalarken kendini çok daha fazla ve tehlikeli bilgiler veriyorken de bulabilirsin yoksa. Yanlışlıkla saygısızlıklar edebilirsin (gerçi bu loncadan çok tapınak için geçerli) veya kendini ele verecek (itiraf benzeri) sözler sarfedebilirsin ki bunlar bazen ölümcül olabilir, bence özellikle senin gereksiz ölümünü onaylamayan lonca ile alakasız işlerde.

Ancak üslubun ve dilin kullanımını en çok zorlayan konulardan birisi de rüşvet vermedir, asla rüşvet verdiğin ispatlanamayacak şekilde konuşmalısın, karşıdaki amacını anlamalı ve kabul edebileceği şekilde de düzgün söylenmeli. Yoksa vermemek bile daha iyi bir seçenek haline gelebiliyor.
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Öle hatta mümkünse aslında sorduğun soru direk bilgiyi almay yönelik olmasa daha iyi olur gibi geliyor. Ã?rneğin dükün evde olup olmadığını uşağın o akşam hana gelip gelmeyeceğini sorarak öğremek mümkün olabilir hatta uşak hana geliyorsa onunla sahta ufak bir mesele de yaratılabilir. Ya da adamla dost olunur öyle sorulur bu.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Palisdan »

Kesinlikle dolaylı soru ama kesin cevabı sağlama niteliğine sahip olmak kaydıyla.
Aynı zamanda bilgi edinmenin bir yolu da rüşvet vermedir. Aslında rüşvet konusunda ayrıca bir başlık bile açabiliriz, öyle geniş (ve hoş! :D ) bir konudur.
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Oalbilir yaa hatta ben şimdi açarım bir tane ama rüşvet tehlikeli bi şey bence her zaman daa fazlasını veren çıkabilir.
HARBE GİDEN
ceskan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ceskan »

Rüşvet bence de tehlikeli. Ã?ncelikle doğru adamı seçeceksin çünkü seni ele verebilir. Ayrıca sana yalan da söyleyebilir. Bence bir hırsız da olması gereken bir özellik mimik okumadır. Adamın yüzüne baktığında yalan söyleyip söylemediğini anlamak ya da aslında neyi söylediğini anlamakçok önemli olabilir. Bir hırsız doğru! bilgileri öğrenmeyi başarmalıdır derim ben.
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Palisdan »

Çok haklısın detaylara ve ufak şeylere dikkat etmek önemli, ordaki mimiklerden bir soruya cevpa vermeden önceki bekleme süresinden adamın asıl niyetini tahmin edebilmek lazım.
Bunun dışında eğer rüşvet düzgün bir şekilde verilirse verdiğin adam bile seni ispiyonlayamaz. Düzgün rüşvet verme hem rüşveti verme hem de buna dair kanıt bırakmama ile ölçülür benim görüşümde.
Daha yüksek rüşveti rakibinin vermesi ihtimaline karşılık da biraz tedbirli davranma yetebilir diye düşünüyorum şahsen.
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Hi Ho Ha Bir rüşvfet örnini aktarayım.. Yaa kızımı büyücülük konseyine alıp almayacaın konuşacam ama (eğer kız konseye kapağı atarsa iş kolaydır.) önce bi şey vardı ondan bahsedeyim hani luskanda dört beş sarayım var yaa her biri bir milyon altın deerinde olan.. o şehri çok sevmediimden onnarı satmaya karar verdim. İkisini beş yüz bin altına kadar düşürdüm (şahsın yüz bin altını bile veremeyecei bilinmektedir.) sana da bi şeyler düşünürüz ben bi bakiyim onbin altına bile düşer belki ama bi bakmam lazım . Neyse öbür meseleye gelelim...

İspatlanamaz rüşvet. adam kızı beendii için aldıını idda edecek öbürü de tanıdıına zaten satamadıı sarayı sattıını idda edecek. Bir şaibe olabiir ama isbat ya da ceza olamaz gibi geliyoo.
HARBE GİDEN
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Palisdan »

Evet kafamdaki ideal rüşvet verme şekli buydu. Böyle rüşvet verdikten sonra rüşvet vermek de pek risk içermiyor. Adamın rüşveti kabul etmeyip ele verme riski bile yok, rüşvet teklif ettiği nasıl ispatlanacak? O bile yok. Kaldı ki üçüncü bir şahsın dinleyerek ya da başka bir şekilde ispat şansı yok. Para verilirken suç üstü riski yok. O yok bu yok sonuçta risk yok.
Ama bu da kişinin hırsızlık yeteneklerinden rüşveti ne kadar geliştirdiği ile alakalı mesela. Ã?ncelik sıraları değişebiliyor, rüşvet bazı konularda çok önemli olabilir. Tabi bir hırsız için en gerekli ve öncelikli yetenek demekte zorlanıyorum o ayrı konu. Sadece geliştirmenin önemini göstermek için üstünde durma ihtiyacı duydum.

Tuzaklar konusunda da farklı bir başlık açtım zaten, tuzaklar üzerinde geliştirme yapmayanların sonunun ne olacağını ortaya koymak için. Bir insan çoğu zaman bir kez tuzağa yakalanma şansına sahip olabiliyor, en azından az kez. Mesela o yüzden pek çok savaşçının ömür süreleri oldukça kısalabiliyor. Tuzak çözmeyi bilmeyen kişinin yapabileceği bir alternatif uygulaması aklına gelen var mı mesela? Başka bir yetenekle bunu telafi etmek gibi?
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Tuzaın eğer tamamen farkında olabiliyosa onu etkisiz hale getiremeden de etrafından dolanabilir belki..
HARBE GİDEN
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Palisdan »

Ama bunun için de tuzağın varlığını farketmesi lazım, yani tuzak yeteneğini geliştirmesi lazım. Tuzak yeteneğinin yerini telafi etmez. Belki her önüne geleni güvenli bir yerden patlatmak (fünye benzeri) bir çözüm olabilir ama ona da karşı pek çok tuzak geliştirilebilir. Kaldı ki her şey patlatılamaz, içinde kristal bir vazo olan sandığı tuzak olabilir diye patlatamazsınız. Sanırım burda da iş gene doğru kişilerle ittifaklar kurmakta yatıyor, aklıma hırsızın kendi özelliklerine dayanan ama tuzak çözme işlevi gören başka bir çözüm gelmedi.
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

O zaman belki tuzakların nasıl çözüldüğünü de tartışılabiliriz sanırım şu ana kadar hiç bu seçeneğin üstünde durmadık.
HARBE GİDEN
haplo25
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by haplo25 »

Hepsi önemli. :D :) :o 8) :???: :? 8O :lol: :-P :roll: :oops: :x :mad: :P :evil: :cry: :wink: :!:
Post Reply