Fantastik Kurgu okumanın yaş sınırı var mı
Fantastik Kurgu okumanın yaş sınırı var mı
Merhaba, benim merak ettiğim bir konu, fantastik kurgu okumanın bir yaş sınırı olup olmadığı. 25 yaşındayım. Geçen sene LOTR'u okudum ve tek kelime ile muhteşemdi, sonra yakın zamanda Ölüm Kapısı'nı okudum, onu da beğendim ama Ejderha Mızrağı beni bir türlü sarmadı aksine hiç beğenmedim. Sanki Ölüm Kapısı'nın yazarları ile Ejderha Mızrağı'nın yazarları farklı insanlarmış gibi bir izlenime kapıldım. Oysa ikisini de Weis-Hickman ikilisi yazmış. Bazen düşünüyorum, Ejderha Mızrağı'nı bundan 10 sene önce okumuş olsaydım beğenir miydim diye. Tabi cevapsız kalan bir soru bu. Tartışmaya açtığım konu Fantastik Kurgu okumanın bir yaş sınırı olup olmadığı. Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.
-
Baron_Sengir
- Kullanıcı

Foruma hoşgeldin Haplo...
bana göre fantastik kurgu romanlarını okumanın kesinlikle yaş sınırı yoktur.Yani o kitabı beğenmemeni yaşına bağlama bence.Mesela beni de LotR çok bayıyo.Öünkü Tolkienin anlatımı bana göre değil.(bence)Yani tolkien çevre tasvirlerini(Bana göre)çok başarılı yaparken karakter tahlillerini ve savaş sahnelerini betimlemekte yetersiz kalıyo.En azından benim istediğim derecede değil.O yönden de R.A Salvatore bana göre çok başarılı.(Tavsiye ederim,mutlaka al)Anayurt diye bi kitabı var bu adamın.ben 1 hafta idare etsin diye aldım.Kitabı okumaya başladım(akşam 7 gibiydi)bi sonraki gün akşam 5 gibi bitti kitap.
ve o bi hafta içinde bütün "kara elf üçlemesi"ni okudum ben.
Demek istediğim kitaplardan aldığın zevk tamamen o yazara ve senin hayal gücüne bağlı.Yazarın anlatımı hayal gücünü etkileyip seni o dünyaya sokabiliyosa o kitaptan zevk alırsın.Ve bunun da yaşla hiçbir alakası yoktur...
bana göre fantastik kurgu romanlarını okumanın kesinlikle yaş sınırı yoktur.Yani o kitabı beğenmemeni yaşına bağlama bence.Mesela beni de LotR çok bayıyo.Öünkü Tolkienin anlatımı bana göre değil.(bence)Yani tolkien çevre tasvirlerini(Bana göre)çok başarılı yaparken karakter tahlillerini ve savaş sahnelerini betimlemekte yetersiz kalıyo.En azından benim istediğim derecede değil.O yönden de R.A Salvatore bana göre çok başarılı.(Tavsiye ederim,mutlaka al)Anayurt diye bi kitabı var bu adamın.ben 1 hafta idare etsin diye aldım.Kitabı okumaya başladım(akşam 7 gibiydi)bi sonraki gün akşam 5 gibi bitti kitap.
Demek istediğim kitaplardan aldığın zevk tamamen o yazara ve senin hayal gücüne bağlı.Yazarın anlatımı hayal gücünü etkileyip seni o dünyaya sokabiliyosa o kitaptan zevk alırsın.Ve bunun da yaşla hiçbir alakası yoktur...
Evil rises,darkness falls...
İşin ilginç yanı bazı insanlar 3-4 yıl sonra aynı kitabı yeniden okuduklarında bu kitabı hiç beğenmeyebiliyorlar... Bunu açıklamanın yolu ise insan değişen bir varlıktır ve zevkler zamanla değişebilir... Açık esprileri daha eğlenceli bulan bir insan, bir kaç sene sonra küçük imalarla ve nüans farklarıyla yapılan esprilerden daha çok hoşlanır bir hale gelebilir... Bu durumda aynı kitabı bile okusa beğenmeme ihtimali vardır...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Aslında bazı kitapların(tüm Fantastiklerin değil) bir başlama yaş sınırı olmalı. Küçük çokukları yanlış etkilieyebilir. Fazla şiddet fazla kan fazla zeka. Öocuğu bunaltır bence. 15 iyi bir başlama yaşı olabilir.
Bu arada Eddings mutlaka okuyun. Salvatore'den daha çok beğeniyorum. Daha komik daha iyi tasfirler daha oturmuş karakterler.
Bu arada Eddings mutlaka okuyun. Salvatore'den daha çok beğeniyorum. Daha komik daha iyi tasfirler daha oturmuş karakterler.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Öocukları bunaltıcaksa zaten okumazlar bence. Yani bir yaş sınırı koymaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Yine de belli bir kültüre sahip olmayan insanlar bu tür kitaplardan hoşlanmayabilir ve kitabı yazanın da kimin kaç yaşında bu tür bir kültüre kavuşabileceği mümkün değil. 15 yaşında Frp'ye gayet iyi hakim olmuş ve bu tür kitaplardan bir çoğunu okumuş arkadaşlarım olmuştu...
That which doesn't kill you, makes you stronger
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Elenium üçlemesi çok başarılı. Takdire değer ve okunası hatta arşivlik. Tamuli üçlemeside derinliği ve genişliği ile şaşırtıcı zaten eleniumun devamı yani olay aslında altılamadır
Oku derim ben sadece sonrasında zaten devamını ararsın.
Aslında şunu söyleyeyim bir cilt 470-490 sayfa arasında değişiyor. Ben ortalama 1 cilti 2 gecede okudum. Ama Soth ortalama 300'ün üzerinde iken onu 5 günde okudum. Yani kitaplar akıcı.
(Ha bide ben biraz hızlı okurum yanlış anlaşılmasın bait kitaplar değiller öle havai okumayın yane)
Aslında şunu söyleyeyim bir cilt 470-490 sayfa arasında değişiyor. Ben ortalama 1 cilti 2 gecede okudum. Ama Soth ortalama 300'ün üzerinde iken onu 5 günde okudum. Yani kitaplar akıcı.
(Ha bide ben biraz hızlı okurum yanlış anlaşılmasın bait kitaplar değiller öle havai okumayın yane)
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Peki nedir üst yaş sınırı. Bunalım sınırı olabilir ancak. Bizim partyde bir ara 38 yaşında adam vardı. Sorun olmmuyor yani kitaplarıda bende daha iyi bildiğimi söyleyebilirim. DL hakkında gördüğüm en bilgili insanlardandı.