Fantastik Kurgu okumanın yaş sınırı var mı

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
Post Reply
Haplo
Kullanıcı
Kullanıcı

Fantastik Kurgu okumanın yaş sınırı var mı

Post by Haplo »

Merhaba, benim merak ettiğim bir konu, fantastik kurgu okumanın bir yaş sınırı olup olmadığı. 25 yaşındayım. Geçen sene LOTR'u okudum ve tek kelime ile muhteşemdi, sonra yakın zamanda Ölüm Kapısı'nı okudum, onu da beğendim ama Ejderha Mızrağı beni bir türlü sarmadı aksine hiç beğenmedim. Sanki Ölüm Kapısı'nın yazarları ile Ejderha Mızrağı'nın yazarları farklı insanlarmış gibi bir izlenime kapıldım. Oysa ikisini de Weis-Hickman ikilisi yazmış. Bazen düşünüyorum, Ejderha Mızrağı'nı bundan 10 sene önce okumuş olsaydım beğenir miydim diye. Tabi cevapsız kalan bir soru bu. Tartışmaya açtığım konu Fantastik Kurgu okumanın bir yaş sınırı olup olmadığı. Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.
Baron_Sengir
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Baron_Sengir »

Foruma hoşgeldin Haplo...
bana göre fantastik kurgu romanlarını okumanın kesinlikle yaş sınırı yoktur.Yani o kitabı beğenmemeni yaşına bağlama bence.Mesela beni de LotR çok bayıyo.Öünkü Tolkienin anlatımı bana göre değil.(bence)Yani tolkien çevre tasvirlerini(Bana göre)çok başarılı yaparken karakter tahlillerini ve savaş sahnelerini betimlemekte yetersiz kalıyo.En azından benim istediğim derecede değil.O yönden de R.A Salvatore bana göre çok başarılı.(Tavsiye ederim,mutlaka al)Anayurt diye bi kitabı var bu adamın.ben 1 hafta idare etsin diye aldım.Kitabı okumaya başladım(akşam 7 gibiydi)bi sonraki gün akşam 5 gibi bitti kitap. :wink: ve o bi hafta içinde bütün "kara elf üçlemesi"ni okudum ben.
Demek istediğim kitaplardan aldığın zevk tamamen o yazara ve senin hayal gücüne bağlı.Yazarın anlatımı hayal gücünü etkileyip seni o dünyaya sokabiliyosa o kitaptan zevk alırsın.Ve bunun da yaşla hiçbir alakası yoktur...
Evil rises,darkness falls...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Onu bunu bilmem de benim yazdıklarıma kesin bir yaş sınırı koyarlardı :P
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
Wuroldar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Wuroldar »

Kesinlikle bir yaş sınırı olmamalı bence. Ve sana önerebileceğim en iyi kitap Drizzt'in serisidir.

(bu arada dragonlance'i neden beğenmedin ki? Bence gayet güzeller)
Karanlık rüyaların ve kötü düşlerin karabasının en yakın dostu sizi selamlar!...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Her insan her türlü kitabı ve üslubu begenmek zorunda diildir. Tarzı sana cok farklı gelen bir kitabı neden beğenesinki? Bence yaşla pek bir bağlantısı yok...
Wuroldar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Wuroldar »

Yaşla bir bağlantısı olmadıı doğru. Aslında diğer konudada haklısın mesela milletin deliler gibi sevdiği Elminster: Bir büyücü olmak'ı ben beğenmedim pek...
Karanlık rüyaların ve kötü düşlerin karabasının en yakın dostu sizi selamlar!...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

İşin ilginç yanı bazı insanlar 3-4 yıl sonra aynı kitabı yeniden okuduklarında bu kitabı hiç beğenmeyebiliyorlar... Bunu açıklamanın yolu ise insan değişen bir varlıktır ve zevkler zamanla değişebilir... Açık esprileri daha eğlenceli bulan bir insan, bir kaç sene sonra küçük imalarla ve nüans farklarıyla yapılan esprilerden daha çok hoşlanır bir hale gelebilir... Bu durumda aynı kitabı bile okusa beğenmeme ihtimali vardır...
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

Aslında bazı kitapların(tüm Fantastiklerin değil) bir başlama yaş sınırı olmalı. Küçük çokukları yanlış etkilieyebilir. Fazla şiddet fazla kan fazla zeka. Öocuğu bunaltır bence. 15 iyi bir başlama yaşı olabilir.
Bu arada Eddings mutlaka okuyun. Salvatore'den daha çok beğeniyorum. Daha komik daha iyi tasfirler daha oturmuş karakterler.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Wuroldar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Wuroldar »

Neir en iyi kitabı onun sence? (Eddings'in)
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Öocukları bunaltıcaksa zaten okumazlar bence. Yani bir yaş sınırı koymaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Yine de belli bir kültüre sahip olmayan insanlar bu tür kitaplardan hoşlanmayabilir ve kitabı yazanın da kimin kaç yaşında bu tür bir kültüre kavuşabileceği mümkün değil. 15 yaşında Frp'ye gayet iyi hakim olmuş ve bu tür kitaplardan bir çoğunu okumuş arkadaşlarım olmuştu...
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

Elenium üçlemesi çok başarılı. Takdire değer ve okunası hatta arşivlik. Tamuli üçlemeside derinliği ve genişliği ile şaşırtıcı zaten eleniumun devamı yani olay aslında altılamadır :D Oku derim ben sadece sonrasında zaten devamını ararsın.
Aslında şunu söyleyeyim bir cilt 470-490 sayfa arasında değişiyor. Ben ortalama 1 cilti 2 gecede okudum. Ama Soth ortalama 300'ün üzerinde iken onu 5 günde okudum. Yani kitaplar akıcı.
(Ha bide ben biraz hızlı okurum yanlış anlaşılmasın bait kitaplar değiller öle havai okumayın yane)
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Ben de akıcı kitapları yakaladım mı nefes almadan okuyorum... Çok hızlı okuyamama rağmen uyumadan hayattan koparak okuyorum sanırım ve 2 gecede bitiyor butun kitaplar 8)
Quel-Shin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quel-Shin »

Bence alt yaş sınırı vardır frp okumanın.13-14 yaşından öyle her kitabı okumamalı.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Alt yasi yok ust yasi var...
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

Peki nedir üst yaş sınırı. Bunalım sınırı olabilir ancak. Bizim partyde bir ara 38 yaşında adam vardı. Sorun olmmuyor yani kitaplarıda bende daha iyi bildiğimi söyleyebilirim. DL hakkında gördüğüm en bilgili insanlardandı.
Post Reply