Fantastik Kurgu hakkında en iyi yazılmış kitap..

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
Gundarin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Gundarin »

Tolkien'in Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'u harika kitaplar. Okuduğum her Fantastik kitapta onun izlerini gördüm,

Fantastik Kurgu olayı için bir şey söylemek istiyorum. Bana göre Fantastik kurgunun anlamı; bir yazarın yalnız hikaye ve karakter gibi genel öğeleriyle değil; tarihi, ırkları, yaratıkları vs. gibi çok geniş bi yelpazeye yayılan bir çok unsurları bir araya getirmesiyle devasa bir yeni bir dünya ortaya çıkarmasıdır. Bunu sanırım ilk Tolkien başardı. (En azından en geniş anlamda). Bu yüzden Kara Kule'yi beğenmeme ve seriyi boş vakit bulusam bitirmek istememe rağmen, fantastik kurgu sayılmaz. Tabii bence. Ama Dune, Star Wars gibi kitaplar Fantasi kurguya girer mesela, bilim kurguya değil. Conan'da girer mesela. :wink:

Zaman Ã?arkı'nın ilk kitabını okudum ve çok beğendim. 2 ve 3 üde satın aldım. En kısa zamanda başlıyorum. Tolkien'den sonra bir kitap seçmem gerekirse kesinlikle Zaman Ã?arkı derim.
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı

Post by galadlirim »

Bence Diskdünya.

Ağırbaşlı fakat çılgın,mantıklı ama deli,sade ama şaşaalı 8)
Ortada görünen o karmaşanın içinde öylesine ince esprilerle detaylar dokunmuşturki,şaşar kalırsınız.

Büyü denen olgu tam bir muamma.Dahası Diskdünya,zaten tanrıların yanlışlıkla yaptıklarını yığdığı bir kaos diskidir ve onu bir kaplumbağa taşır :P Gelmişgeçmiş en fantastik öğelerle dolu abartı gibi gözüküp aslında çok mantıklı yazılmış bir dünyadır.

Herşey bir yana çok da eğlencelidir.İlginçtirki şu ana dek bunu okuyan pek az kişi tanıyorum,masaüstü oyunları ise eminim cıvıtmadan kahkahalara boğulabilecek tek dünyadır :D

FK olarak çok başarılıdır diskdünya ayrıca kahramanlık kaygısı taşımaması ve mesajını dolaylı yoldan esprilerinde vermesi çok güzeldir.Zaten ilk sayfada yazarı için:
"....Terry Pratchett zaman zaman edebiyatçılıkla suçlanmaktadır"denir. :wink:
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Dareth
Başbüyücü

Post by Dareth »

Ã?oğu zaman kadere inanmak istemem.
Ama bu başlığı umutla okuyup pek çok değerli ama birbirlerini tekrarlamalarıyla sıkıcı hale gelmiş eseri geçtikten sonra son anda diskdünyanın adını görmek hoş bir sürpriz oldu.

Galadlirim , Davul'da karşılıklı birer bira içmeliyiz :)

Son olarak Diskdünya serilerini tanıyan tanımayan herkese Terry Pratchett'in kendi yorumunu sunmak istiyorum. Equal Rites (Eşit Yollar)'ın ithaf yazısından alıntıdır :

"şunun kesinlikle anlaşılmasını istiyorum ki bu kitap acayip değildir. Sadece ellilerin sitkomlarındaki budalar acayiptir.

Ve hayır , çılgında da değil."

Son not : Discworld (diskdünya) okunması gereken kitaplar değil , yaşanması gerekn bir deneyimdir. İsteyenlere ilk iki kitabı türkçe , kalan 24 kitabı da inglizce olarak gönderebilirim.
lil'grin'brin'
ElvenBard
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ElvenBard »

Discworld'u çok eski bi ms-dos oyunundan hatırlıyorum adventure türünde hoş bi oyundu böyle derin bi dünya olduğunu bilmiyodum merak ettim doğrusu
<em>Grave digger, when you dig my grave.. could you make it shallow? So that i can feel the rain..</em>
FreyaImplorer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FreyaImplorer »

Hımm,fantastik kurgu kitapları arasında en iyi kitap serisi bence Unutulmuş Diyarlardır.Her ne kadar artık standartlaşssa,"girdap gibi dönen palalar"dan hiç birşey kurtulamasada,Enterisi,Drizzti,Catti-Brie si ile her zaman özel bir yeri olacaktır kitaplıklarda.
Jacta alea est.
Mr_Zombie
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Mr_Zombie »

Ben en çok DL'i seviyorum. Drizzt'in maceraları ise saçma ve para hırsıyla yazılmış. Amacına da ulaşmış. Okumaya değer bulmadım açıkçası. Zamanım ve Salvatore ve saz arkadaşlarına harcayacak param yok.
Eniualis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eniualis »

Ben de en çok Ejderha Mızrağı dünyasını seviyorum. Gerçi onlarda baya bi seri çıkardılar para aşkına ama düzgün yazdıkları sürece kazandıkları para bana koymaz hatta memnunh bile olurum :) Ayrıca Unutulmuş Diyarlar da hoşuma gider.
Arayışım kutsal ışığı bulana kadar sürecek, karşıma ne çıkarsa çıksın.
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

bahsedilenlerin hepsini okudum bazılarını çok sevdim ama gerek derinlik gerek edebi değer olarak yüzüklerin efendisi ile karşılaştırmak bile bence abes
VanwaElen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by VanwaElen »

Shevarash wrote:bahsedilenlerin hepsini okudum bazılarını çok sevdim ama gerek derinlik gerek edebi değer olarak yüzüklerin efendisi ile karşılaştırmak bile bence abes
Çok doğru.
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

Kara Elf Üçlemesi (Anayurt,Sürgün,Göç) 'nin bende yeri çok farklı ama tabiki Yüzüklerin Efendisi'nden sonra. Dier kitapları onlarla karşılaştırmak bile garip olur arkadaşların da dediği gibi, Lotr serisinin ilk olması dışında yeri havası bir daha yaratılmadı , yaratılamazda...

fikir ve saygılarımla....
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
Sargonnas
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sargonnas »

EM destanı ve lotr.....
Severian
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Severian »

"Song of Ice and Fire" serisi
Asasin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Asasin »

belgariad ona hasta olmuştum
<div>hay aksi şeytan...</div><br />
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

buna cevap yazarken lotr i bi köşeye koymak lazım tolkien amcanın yaptığının 1 numara olduğunu inkar eden bi kişinin çıkacağını düşünmüyorum burdan çünkü zaten kendisi 1930 lu yıllarda "hobbit" ile birlikte diğer kitaplarını yazmaya başlamamış olsaydı kimbilir fk gibi bişey olabilirmiydi olsaydı nasıl olurdu merak ediyorum :P Kesinlikle hayal gücüne sahip biri çıkıp bu akımı yine başlatırdı ama nerelerde olurduk o zaman kimbilir... O yüzden OrtaDünya'yı tartışmasız tüm diyarların başına koymak lazım bence... Sonrası için ise benim kendi fikrim DL ! FR daha önce arkadaşların dediği gibi biraz para hırsı ile yazılmış bi seri olduğundan bazı yerlerde "yuh be abi böyle olur mu" dediğim çok oldu :P DL olaylar daha öz ve kurallara uygun yaklaşıyor
tabi bunlar benim düşüncelerim herkesin fikrine saygım sonsuz! :P

Saygılar ve Teşekkürler!
To Live is To Die!
Wilibald
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Wilibald »

Bende zaman çarkı taraftarlarındanım ama bi lotr u dl efsaneleri de bi kenara bırakamıyorum
<div>I said no... Cause sometimes is good to be human</div><br>
Post Reply